Subiecte și Bareme/Rezultate


Olimpiada Națională - aria curriculură Tehnologii


- domeniul: Electric, Electrotehnic, Electromecanic

- domeniul: Electronică, Automatizări, TelecomunicațiiGând de Bun-Venit!

Suntem onorați să fim gazda Olimpiadelor Naționale din Aria curriculară Tehnologii, domeniile Electronică, Automatizări, Telecomunicații și Electronic, Electrotehnic, Electromecanic și să îi primim, în județul Mureș, la Târgu-Mureș, pe cei mai buni elevi ai României în domeniul tehnologic.

Competițiile înseamnă, întâi de toate, un drum pe cont propriu, drum în care întâlnești competitori la fel de puternici ca și tine, la fel de bine pregătiți. E un drum greu, care poate aduce o victorie personală al cărei final unic te îmbogățește. E o bucurie, pentru că există doar câștigători. Desigur, talentul și ambiția, nu mai puțin spiritul competitiv, sunt de nelipsit într-o bătălie de succes. Adevăratele secrete ale unui învingător sunt însă munca și perseverența, studiul intens, așadar, un nivel superior de pregătire. Ceea ce contează este sentimentul de la finalul fiecărei competiții: acela de autodepăşire. Fiecare competiţie rămâne o experienţă frumoasă, care trebuie să ofere încredere, să inspire, să fie o secvență din drumul spre devenire al celor care și-au găsit pasiunile.

Încercați, dragi elevi, să dovediți că imposibilul nu există, deoarece, așa cum afirma cineva, există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează. Îndrăzniți să țintiți cât mai sus, nu vă opriți niciodată din a vă pune întrebări, fiți curioși, deoarece curiozitatea stă la baza existenţei. Vă felicităm, pentru performanța de a ajunge la etapa națională a acestor competiții, pentru tinereţea voastră pusă în slujba învăţării şi a elanurilor creatoare, pentru capacitatea de a transforma, și astfel, prezentul în viitor. Felicitări profesorilor și părinților voștri!

Tuturor, gândul nostru de bun-venit în inima țării!


Inspector școlar general,
Prof. Paula Maria DĂRĂBAN

Dragi tineri pasionați de tehnologie,

La Olimpiada care vă așteaptă sunteți mai mult decât simpli concurenți. Sunteți viitorul industriei, inovatorii care vor modela lumea de mâine.

Alegerea unei meserii în domeniul tehnologiei este o decizie curajoasă și plină de satisfacții. Fie că sunteți pasionați de robotică, programare, design electronic, telecomunicații sau orice alt domeniu al tehnologiei, vă încurajez să perseverați în învățare și să vă perfecționați continuu. Lumea se schimbă rapid, iar cei care vor reuși sunt cei care se vor adapta și vor fi la curent cu cele mai noi tendințe.

Fiecare dintre voi are un talent unic, o perspectivă valoroasă de adus în această lume. Nu vă fie teamă să visați la mare și să luptați pentru a vă atinge obiectivele! Continuați să fiți curioși, să explorați și să învățați mereu!

Această Olimpiadă este o oportunitate excelentă de a vă testa abilitățile, de a vă face remarcați și de a vă conecta cu alți tineri pasionați. Indiferent de rezultatul final, amintiți-vă că sunteți câștigători prin simpla participare la această competiție. Vă doresc mult succes și vă felicit pentru curajul și determinarea de care dați dovadă!


P.S. Nu uitați să vă și distrați și să vă bucurați de experiență și de Târgu Mureș!


PREȘEDINTE AL COMISIEI PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT,
Deputat Dumitrița GLIGA

Dragi elevi, organizatori și pasionați de tehnologie,

Această competiție este un moment important în calendarul competițional al Ministerului Eduacției, oferind elevilor o platformă deosebită pentru a-și demonstra abilitățile și pentru a se conecta cu alți entuziaști ai tehnologiei.

Prin participarea voastră dragi elevi, contribuiți la promovarea excelenței în învățământul tehnologic și la încurajarea tinerilor să-și urmeze pasiunea pentru domenii precum electric, electrotehnică, electromecanică sau telecomunicații.

În calitate de reprezentant al Ministerului Educației, vă felicit pentru performanța de a vă califica la Olimpiada Națională în domeniile Electric, Electrotehnic, Electromecanic, Automatizări și Telecomunicații, ce va avea loc la Târgu Mureș în perioada 26-30 aprilie 2024.

Această olimpiadă reprezintă un prilej unic de a vă demonstra abilitățile și cunoștințele într-un mediu competitiv și stimulativ. Veți avea oportunitatea de a concura cu cei mai talentați elevi din întreaga țară și de a vă testa limitele în domeniile studiate.

Ne bucurăm să vă avem alături în această competiție și suntem nerăbdători să vă întâlnim și să vă admirăm creativitatea și pasiunea pentru tehnologie.

Vă încurajez să vă implicați activ în toate etapele competiției, să colaborați și să vă inspirați unii pe alții, și să transformați această experiență într-o oportunitate de creștere personală și profesională.

Mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și vă doresc tuturor succes în competiție!


Cu stima,
Ionel Florian Lixandru
Secretar de Stat, Ministerul Educației

Este o onoare și o bucurie să vă întâmpin la competiția națională a elevilor, unde educația temeinică, pasiunea și dedicarea se întâlnesc pentru a celebra excelența în domeniul Tehnologii.

Găzduirea la Târgu Mureș a concursului școlar – Olimpiada Națională din aria curriculară Tehnologii pentru clasele XI-XII devine un eveniment de prestigiu, un cadru de întâlnire și oportunitate pentru tinerii talentați de a performa, la cel mai înalt standard, prin competiție, talent și creativitate.

Printr-o fericită coincidență, alături de Olimpiada Națională de Matematică – desfășurată cu puțin timp în urmă, concursul național al elevilor din aria Tehnologii marchează importanța și nevoia imperativă de instruire în științele exacte STIM, ca poli de învățare inteligentă, curiozitate științifică tehnică și inginerească, abilități practice și de a genera soluții inovative.

Presiunea tehnologică puternică, stârnită de transformarea digitală, nevoia acută de specialiști pe piața muncii in domeniul Tehnologiilor, ne face datori - cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar – să oferim șansa unui traseu educațional tehnic performant, cu potențial înalt de specializare și angajabilitate.

Dragi elevi, Olimpiada Națională nu este doar o competiție. Faptul că ați ajuns aici este proba de netăgăduit a recunoașterii potențialului vostru, a muncii și personalității fiecăruia dintre voi, a efortului și implicării susținute a profesorilor.

Să aveți încredere în voi iar prin faptul că sunteți olimpici naționali, ați devenit deja învingători!

Fie ca această etapă meritorie să constituie pentru voi un imbold de a continua și de a vă desăvârși setea de cunoaștere la cele mai prestigioase universități din țară.

Felicitări și mult succes tuturor celor implicați în organizarea Olimpiadei, profesorilor, părinților și susținătorilor care vă încurajează și vă sprijină.

Vă doresc să aveți parte de o experiență memorabilă la Târgu Mureș!


Președintele Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale
Prof. univ. dr. ing. Dorin BICĂ
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie GE Palade din Târgu Mureș